Ieud


biserica ortodoxa Ieud

Ieud, Maramureș – panoramă, vedere spre biserica ortodoxă

Satul este situat în județul Maramureș (România), fiind așezat pe Valea Izei, între orașele Sighetu Marmației, Vișeu de sus și Borșa. Localitatea maramureșeană are o istorie îndelungată, prima atestare documentară a acesteia fiind în anul 1365.

De numele localității se leagă una dintre cele mai vechi cărți religioase românești, despre care se estimează că ar fi fost scrisă în perioada 1391 – 1392 și care a fost descoperită la Ieud în anul 1921, în podul bisericii vechi, primind numele de „Manuscrisul de la Ieud”. Exemplarul original poate fi văzut astăzi la Biblioteca Academiei Române din București.

Satul Ieud are o suprafață totală de 110 kilometri pătrați și numără puțin peste 4.000 de locuitori, conform recensământului populației din 2002. Localitatea este renumită în țară, dar și în străinătate pentru ospitalitatea oamenilor, frumusețea peisajelor și, nu în ultimul rând, pentru autenticitatea tradițiilor transmise cu sfințenie din generație în generație.

Colindatul, „Viflaimul” sau „Capra” sunt doar câteva dintre obiceiurile care mai pot fi văzute în Ieud la sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Ieudul este „izvorul” colindelor, fiind locul de naștere al cunoscutului interpret român Ștefan Hrușcă, cel care i-a făcut pe toți românii să îndrăgească aceste cântări.

Stefan Hrusca, Ieud, concert colinde

Ștefan Hrușcă, fiu al satului Ieud, în concert de Crăciun în localitatea natală

Multe dintre colindele lui Hrușcă sunt auzite de la străbunii din Ieud, dar răsună și acum pe ulițele satului, la fiecare Crăciun grupuri de coconi, tineri și adulți umblând să vestească nașterea pruncului Iisus în fiecare casă.

Numeroase alte personalități își au originea în localitatea maramureșeană Ieud: istoricul Ioan Chindriș (directorul Bibliotecii Academiei din Cluj), etnologul Mihai Dăncuș (directorul Muzeului din Sighetu Marmației), pictorul Dumitru Gorzo sau preotul Vasile Hotico (vicar al Episcopiei Unite de Maramureș și protopop greco-catolic de Sighet între anii 1990-1994).

Comuna maramureșeană Ieud era cunoscută la nivel național înainte de 1989 în special pentru numărul mare de copii. În anul 1987, Ieudul era una dintre localitățile cu cel mai mare număr de copii raportat la numărul total al locuitorilor. Ziarele din acele vremuri scriau că la o populație de 4.600 de locuitori, satul avea 2.700 de copii și adolescenți până în 18 ani, natalitatea înregistrată fiind de 26,6 la mie.

Ieud, Maramureș

Atracții turistice – Ieud, Maramureș

Ieudul mai este celebru și pentru nenumărate atracții turistice:

1. Biserica din Deal cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, care datează de la începutul secolului XVII. Lăcașul de cult este înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, fiind una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Maramureș. Ioan Mihaly de Apşa spunea, în anul 1900, că aceasta este cea mai frumoasă din Maramureş.

2. Biserica din Șes a fost ridicată, conform documentelor din arhivă, în anul 1712. Este construită din lemn, după un plan dreptunghiular. Interiorul a fost decorat în stil bizantin în 1765 de către pictorul Alexandru Ponehalschi. Lăcașul are hramul Nașterea Maicii Domnului și figurează pe lista monumentelor istorice.

3. Muzeul satului Ieud este deschis într-o gospodărie veche, cu o casă de lemn ce a aparținut familiei Pleș și o alta “bătrânească” adusă ulterior în curte. Ambele locuințe țărănești adăpostesc o colecție unică de unelte și obiecte populare folosite de ieudeni în urmă cu un veac și chiar mai bine.

4. Cimitirul evreiesc

5. Ateliere tradiționale (tâmplărie, țesătorie, distilerii)

Harta Maramures

Harta Maramureș – Valea Izei, Ieud

Cum se ajunge în Ieud:

Din Baia Mare, fie cu mașina, fie cu un microbuz privat din Autogara Baia Mare. Distanța până în satul Ieud este de 88 de kilometri pe ruta Baia Sprie – Cavnic – Budești – Bârsana – Rozavlea – Ieud, pe Drumul Județean 184. O altă rută pentru a ajunge în Ieud este pe drumul național 18 prin Pasul Gutâi, aceasta fiind puțin mai scurtă decât prima rută prin Cavnic.

Din Sighetu Marmației se poate ajunge în Ieud prin localitățile Bârsana și Rozavlea, pe drumul județean 186 și apoi pe drumul județean 186C, distanța dintre cele două localități fiind de 44 de kilometri.

O altă variantă pentru a ajunge în Ieud este din orașul Borșa, prin localitățile Moisei, Săcel, Săliștea de Sus și Dragomirești, distanța dintre cele două localități fiind de 42 de kilometri.

Pin It on Pinterest

Share This