biserica ortodoxa Ieud

Ieud, Maramureș – panoramă, vedere spre biserica ortodoxă

Satul este situat în județul Maramureș (România), fiind așezat pe Valea Izei, între orașele Sighetu Marmației, Vișeu de sus și Borșa. Localitatea maramureșeană are o istorie îndelungată, prima atestare documentară a acesteia fiind în anul 1365.

De numele localității se leagă una dintre cele mai vechi cărți religioase românești, despre care se estimează că ar fi fost scrisă în perioada 1391 – 1392 și care a fost descoperită la Ieud în anul 1921, în podul bisericii vechi, primind numele de „Manuscrisul de la Ieud”. Exemplarul original poate fi văzut astăzi la Biblioteca Academiei Române din București.

Satul Ieud are o suprafață totală de 110 kilometri pătrați și numără puțin peste 4.000 de locuitori, conform recensământului populației din 2002. Localitatea este renumită în țară, dar și în străinătate pentru ospitalitatea oamenilor, frumusețea peisajelor și, nu în ultimul rând, pentru autenticitatea tradițiilor transmise cu sfințenie din generație în generație.

Colindatul, „Viflaimul” sau „Capra” sunt doar câteva dintre obiceiurile care mai pot fi văzute în Ieud la sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Ieudul este „izvorul” colindelor, fiind locul de naștere al cunoscutului interpret român Ștefan Hrușcă, cel care i-a făcut pe toți românii să îndrăgească aceste cântări.

Stefan Hrusca, Ieud, concert colinde

Ștefan Hrușcă, fiu al satului Ieud, în concert de Crăciun în localitatea natală

Multe dintre colindele lui Hrușcă sunt auzite de la străbunii din Ieud, dar răsună și acum pe ulițele satului, la fiecare Crăciun grupuri de coconi, tineri și adulți umblând să vestească nașterea pruncului Iisus în fiecare casă.

Numeroase alte personalități își au originea în localitatea maramureșeană Ieud: istoricul Ioan Chindriș (directorul Bibliotecii Academiei din Cluj), etnologul Mihai Dăncuș (directorul Muzeului din Sighetu Marmației), pictorul Dumitru Gorzo sau preotul Vasile Hotico (vicar al Episcopiei Unite de Maramureș și protopop greco-catolic de Sighet între anii 1990-1994).

Comuna maramureșeană Ieud era cunoscută la nivel național înainte de 1989 în special pentru numărul mare de copii. În anul 1987, Ieudul era una dintre localitățile cu cel mai mare număr de copii raportat la numărul total al locuitorilor. Ziarele din acele vremuri scriau că la o populație de 4.600 de locuitori, satul avea 2.700 de copii și adolescenți până în 18 ani, natalitatea înregistrată fiind de 26,6 la mie.