Hai la Măsurișul oilor din Ieud!
Trebuie să participi la obiceiul pastoral și să vezi tradițiile locului!

Te invităm cu familia și prietenii în Casa Tradițiilor din Ieud ca să participi la un obicei pastoral păstrat ca pe vremea bătrânilor.

Merită să iei parte la Măsurișul Oilor sau Ruptul sterpelor, cum îi mai zice pe la noi, în care proprietarii de stâne se adună să își împartă cotele de lapte, iar mai apoi se pun pe distracție. O să petreci câteva ore în aer liber, o să rămâi cu amintiri de neuitat și o să ai ce să povestești la întoarcerea acasă.

Ruptul sterpelor se desfășoară într-un cadru natural deosebit și începe cu binecuvântarea turmei, continuă cu mulsul oilor și înțărcatul mieilor. Obiceiul e important pentru proprietari pentru că prin cântărirea laptelui muls se împart cotele pe oaie și pe familie, fiecare știind la cât va avea dreptul la toamnă. Apoi, cu toții, petrecem în natură, de la mic la mare, și ne ospătăm cu caș, urdă, bulz cu mămăligă și, bineînțeles, un pahar de horincă din aia bună, de prună.

E un prilej să vezi pe viu tradițiile din Ieud, să le oferi o lecție copiilor, dar mai ales să te simți bine alături de cei dragi, departe de gălăgia orașului.

Oferta turistică la Măsurișul Oilor
Contactați-ne pentru a afla detalii despre pachetul turistic disponibil pentru acest eveniment, precum și perioada organizării lui.